Smažený vánoční kapr

Smažený vánoční kapr

Stále nevíte, jak letos připravit kapra? Zkuste náš ověřený recept.

Budeme potřebovat: očištěného mrtvého vykuchaného kapra (pro 4 porce cca 800 g), olej, mouku, strouhanku, sůl, 2-3 vajíčka, citron, hluboký talíř, plytký talíř, papírové ubrousky, pánvičku, nůž a vidličku.

Příprava: Nejprve si očištěného kapra nařežeme na podkovy, potom ho lehce zakápneme citronovou šťávou a nasolíme. Do hlubokého talíře si vyklepneme vajíčka (podle množství masa) a rozšleháme vidličkou. Kapra nejprve obalíme v mouce, pak namočíme do již rozšlehaných vajec a obalíme nakonec ve strouhance. Necháme si rozehřát na středním plameni cca 1 cm oleje na dně pánve. Následně na rozpálenou pánev položíme již obalené kapří podkovy a otáčíme je tak dlouho, až budou usmažené dozlatova z obou stran. Poté sejmeme kapra z pánve a položíme jej na ubrousky ležící na plytkém talíři. Tak se přebytečný olej z masa vysaje a kapr nebude tolik mastný. Nyní můžeme servírovat.

Jako přílohu doporučujeme tradiční bramborový salát a ke smaženým kapřím podkovám přiložit případně i plátky citronu.  Přejeme všem dobrou chuť!

Roman Dvořák, 3. BZ