Rozhledna Velký Kosíř

Rozhledna Velký Kosíř

Máte někdy pocit, že nevíte, co s volným časem? Jak ho využít a strávit, kam třeba na výlet? Měl bych pro vás zajímavý tip s kapkou adrenalinového zážitku a vychutnáním krásy umělců dřevěných rozhleden.

Jedna z takových pozoruhodných nových rozhleden je Rozhledna Velký Kosíř, která se nachází v okrese Prostějov v Olomouckém kraji. Když byste ji hledali blíže, nalezli byste ji v centru přírodního parku Velký Kosíř na vyhlídce ve Slatinkách. Je to nejvyšší kopec na Hané.

Pojďme si dále o této rozhledně povědět nějaké zajímavosti.  Leží v nadmořské výšce 442 m n.m. a byla stavebně dokončena v roce 2013. Je to dřevěná stavba s kamenným podstavcem, ve kterém je umístěno zázemí pro provoz – pokladna, občerstvení, obchůdek se suvenýry a k dispozici jsou i toalety. Spirálové dřevěné schodiště je pokryto plechovými stěnami a polokulatou střechou. Nejvyšší bod tvoří vyhlídkové místo, které leží pro návštěvníky ve výšce 25 metrů. Dole pod rozhlednou je postaven dřevěný útulný přístřešek s ohništěm, dřevěné lavice k posezení a odpočinku, kde si můžete za každého počasí opéct uzeninu, jakou si kdo přinese a má rád.

Na rozhlednu vedou na stezky ze všech stran okolních vesnic, ale nejlépe vás k ní dovede žlutá  a zelená turistická stezka. Provozní doba k prohlídce bývá nejčastěji od června až po říjen, ale pozor je zde vybíráno vstupné, které však nezruinuje rodinný rozpočet.

Co z této zajímavé a krásné rozhledny do dálky uvidíte, je překvapením pro každého, kdo navštíví tuto vysokou, dřevěnou  stavbu.  

Prohlídku celé stavby a okolí velice doporučuji, staňte se dalším spokojeným návštěvníkem, kterým jsem byl já i naše rodina a mnozí další.

R. K., 2. BZ