Cestovní ruch – hotelový provoz (65-42-M/02)

Prezentace akcí oboru CR
Studentské společnosti

Fotogalerie z akcí oboru

Délka studia: 4 roky
Dosažený stupeň vzdělání: střední vzdělání s maturitní zkouškou
Způsob ukonční studia: maturitní zkouška
Přijímací zkoušky: jednotné testy z CJL a MAT

Profil absolventa

Absolventi budou středoškolsky vzdělaní pracovníci ve všeobecným a odborným vzděláním nutným pro uplatnění v komplexu služeb cestovního ruchu budou vykonávat činnosti charakteru obchodně podnikatelského, provozního a řídícího v nižších a středních článcích řízení ve všech organizačně právních formách podnikání v cestovním ruchu. Uplatní se ve službách hotelových, dopravních, pojišťovacích, směnárenských, zprostředkovacích, průvodcovských, lázeňských, volnočasových, v informačních turistických centrech, ve veřejné správě na úseku rozvoje cestovního ruchu a v oblasti venkovské turistiky a služeb.

Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích ve službách stravovacích, ubytovacích, informačních a dalších službách cestovního ruchu, budou vykonávat odborné činnosti provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící v nejrůznějších pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele a podnikatele.

Každý absolvent k maturitnímu vysvědčení obdrží nejen osvědčení odborné způsobilosti pro výkon průvodcovské činnosti v oblasti cestovního ruchu (dle vyhlášky č. 295/2001 Sb.), ale také dodatek k osvědčení – EUROPASS, který poskytuje kvalitní podporu pro budoucí uplatnění na trhu práce či studia po celé Evropě.

Odborná praxe v průběhu studia (2. a 3. ročník):

Hotel Hilton *****, Praha, úseky:

– restaurace Atrium
– Executive Lounge
– Housekeeping
– hotelová kuchyně

Gastrokomplex Maják ***, Šumperk, úseky:
– hotel Elegance
– pivnice Holba
– restaurace Arte
– hotelová kuchyně

Hotel „U Kováře“, Zábřeh, úsek:
– restaurace
– kuchyň

Restaurace Opera, Šumperk, úsek:
– restaurace
– kuchyň

Penzion Oáza, Loučná nad Desnou
Restaurace Božolé, Mohelnice
Restaurace Santorini, Zábřeh
Hotel Grand, Šumperk
Rekreační komplex Losinka, Rapotín
Lázně Velké Losiny
CK Istria, CK Fisher

CA Smile
IC Šumperk, IC Zábřeh, IC Mohelnice
Jeseníky- Sdružení cestovního ruchu, Šumperk
a další

Odborná souvislá praxe po ukončení 3. ročníku
Souvislá praxe v tuzemských nebo zahraničních provozovnách zajišťujících ubytovací, stravovací a ostatní doplňkové služby, v cestovních kancelářích, informačních centrech apod. dle vlastního výběru.

V průběhu studia mají studenti možnost zúčastnit se těchto kurzů:

  • Barmanský kurz
  • Kurz mezinárodní a české studené kuchyně
  • Kurz italské kuchyně
  • Kurz steakové kuchyně, grilování (barbeque)
  • Kurz vykrajování do ovoce a zeleniny apod.

Učební plán

Předmět 1.ročník 2.ročník 3.ročník 4.ročník
POVINNÉ PŘEDMĚTY
Český jazyk a literatura 3 3 3 4
1. cizí jazyk 4 4 4 4
2. cizí jazyk 3 3 3 3
Základy společenských věd 2 3
Základy přírodních věd 2 2
Matematika 4 3 3 2
Tělesná výchova 2 2 2 2
Dějepis 3
Dějiny kultury 1
Ekonomika 2 2
Ekonomika a provoz hotelů 2 3
Účetnictví 2 2 2
Informační a komunikační technologie 2 2 2 1
Zeměpis CR 4 3
Technika CR 2
Projektový seminář 1 1
Podnikání v praxi 3 1
Průvodcovské služby 2
Regionální turistické služby 2
Jazykové praktikum 1
Základy hotelnictví 2
Gastronomické praktikum 2 3
Odborná praxe 1
ANJ v CR 1
Geografický seminář 1
VOLITELNÉ PŘEDMĚTY
Seminář a cvičení z MAT
Konverzace v ANJ
2
Zdravotní tělesná výchova 1-2 1-2 1-2 1-2
KURZY
Lyžařský výcvikový kurz 5 dnů
Sportovně turistický kurz 5 dnů
Phone: +420 583 301 030
Fax: datová schránka: hscfdf9
Střední odborná škola, Šumperk, Zemědělská 3
787 01 Šumperk, Zemědělská 3