Hřejivý sever

Hřejivý sever

Jak jistě všichni víte, naše škola společně s CK SCANDIA – CZECH TOUR letos v září uspořádala zájezd s názvem Hřejivý sever.  Společně se spolužáky a pedagogickým dozorem jsme se 9. září vypravili na poměrně dalekou cestu na sever. Po noci strávené v autobuse jsme v ranních hodinách dorazili do německého přístavu Rostock, odkud jsme trajektem přepluli do dánského Gedseru. První den jsme navštívili hlavní město Dánska Kodaň, již jsme si prohlédli z vodních kanálů. Po hodinové plavbě jsme se vydali k hlavnímu turistickému cíli v Kodani, Malé mořské víle. Odpoledne nastal čas opustit Dánsko a přejet přes Öresundský most do Švédska směrem k našemu ubytování.

Po noci strávené v penzionu Anneberg jsme ráno vyjeli směrem k městečku Gränna, které se nachází u druhého největšího jezera ve Švédsku Vättern. Nejdříve jsme vyšli na kopec s rozhlednou, ze které bylo vidět celé nádherné okolí s mnoha jezery a překrásnými lesy. Od rozhledny jsme sešli směrem dolů do městečka, kde jsme navštívili výrobnu sladkostí. Podívali jsme se, jak se vyrábí sladké špalky a většina z nás si tam i nějaké švédské sladkosti koupila. To však nebylo zdaleka vše. Před námi byla plavba trajektem na ostrov Visingsö na jezeře Vättern. Udělali jsme si procházku po ostrově, prohlédli si místní kostel a potom většina z nás využila možnosti koupit si uzenou rybu. Tím skončil druhý den našeho zájezdu.

Třetí den jsme měli na programu dopolední procházku po švédské tundře nedaleko blízkého města Jönköping (vypadá to tam jako na Rejvízu, ale o hodně rozlehlejší), pro mě to byl jeden z nejhezčích zážitků z celého zájezdu. Po procházce větrnou krajinou nám přišlo vhod překvapení od majitele cestovky v podobě párků v rohlíku. Odpoledne jsme navštívili muzeum Husqvarny. Po návštěvě muzea jsme přejeli do města Jönköping, kam jsme zavítali do muzea zápalek a obchodního centra, kde jsme měli možnost nakoupit švédské speciality, například citronový pepř nebo brusinky. Zájemci, co se chtěli koupat, odjeli do vodního centra a ostatní na ně čekali v obchoďáku.

Další ráno jsme vyrazili do Göteborgu. Jako první jsme navštívili rybí trh. Mohli jsme vidět nejrůznější mořské živočichy a ochutnat bagetu s lososem a krevetovým salátem. Následně jsme přejeli k tzv. Slanému zálivu. Vystoupali jsme na skaliska, z kterých jsme měli nezapomenutelný výhled na moře s mnoha ostrůvky a deltou řeky. Následovalo muzeum Volva, kde jsme si prohlédli historická i současná vozidla. Poté jsme se vypravili do Universea, v němž jsme viděli expozici živé přírody. Zlatým hřebem dne však byla návštěva zábavního parku Liseberg, kde jsme si měli možnost užít nesčetné množství atrakcí a horských drah, ze kterých se mnohým z nás dělalo nevolno.

V sobotu jsme měli volný den, svůj čas jsme mohli strávit libovolně, třeba vypůjčením kol nebo kánoí a prozkoumávat okolí penzionu. Jako poslední byla na programu návštěva Stockholmu. Prohlédli jsme si královské sídlo Drottningholm a městskou radnici se Zlatou halou a Modrým sálem, kde se každoročně předává Nobelova cena. Na nádvoří královského paláce jsme měli možnost zhlédnout ceremoniál střídání stráží. Nejhezčím zážitkem dne byla prohlídka Vasa muzea. Zde se nachází zachovalá dřevěná loď ze 17. století. Tato loď byla 300 let potopená na dně stockholmského přístavu.

V pondělí nastal čas, abychom opustili penzion, co se stal na celý týden naším domovem, a vypravili se na cestu domů. Ještě jsme udělali zastávku na losím safari, které jsme si projeli vláčkem. Losy jsme si mohli pohladit a nakrmit. Zbytek cesty domů uběhl docela rychle, než jsme se vzpamatovali, tak jsme vystupovali u naší školy.

Abych to shrnul, tak celý zájezd stál určitě za to, měli jsme možnost poznat spoustu nových a úžasných míst. Myslím, že mohu říct, že jsme si to všichni opravdu užili.

Petr Klapuch, 3. BZ