Zdravé stravování v době karantény

Zdravé stravování v době karantény

V těchto dnech, když je každý z nás doma, máme více času si hlídat, jak se stravujeme. Jelikož jsou zavřené všechny restaurace, kavárny a podobně, tak nám nezbývá nic jiného, než si vařit doma.

Pokud se lidé chtějí stravovat zdravěji, je k tomu nutno vědět pár obecných, nicméně zásadních věcí. Lidé si musí uvědomit, že hladovění či stravování pouze zeleninou či ovocem zdravé není. Lidské tělo mimo vlákninu a sacharidy potřebuje také získat tuky, které jsou základním stavebním kamenem pro mozkové a nervové buňky a samozřejmě také bílkoviny. Většina lidí si pod pojmem bílkoviny představí pouze maso. Ale nesmíme opomenout, že velkým zdrojem bílkovin jsou také vejce, ryby a mořské plody, mléčné výrobky, luštěniny, obiloviny, sója, celozrnné pečivo, semínka či ořechy.

               Zdravý jídelníček by měl být především pestrý a vyvážený. Měl by člověku dodat dostatečný přísun energie. Jak vypadá jídlo z pestrého jídelníčku, po kterém člověk rozhodně hladovět nebude?

Penne se špenátem, rajčaty a kuřecím masem pro 3 osoby

Ingredience
400 g penne
(těstovin)
1 cibule
150 g rajčat
150 g baby špenátu
150 g kuřecího masa 200 ml smetany 33% sůl, pepř, olej koření (např. oregano, bazalka)
Postup
Nejdříve ze všeho dáme vařit vodu na těstoviny, které následně připravíme podle návodu na jejich obalu.
Dále nakrájíme cibuli a kuřecí maso na malé kousky.
Na pánvi rozpálíme olej, přidáme cibuli a necháme ji
zesklovatět. Poté přidáme maso, osolíme, opepříme.
Kuřecí maso se opéká velmi rychle, proto bychom měli
dát pozor a nikam neobíhat. Jakmile je maso opečené,
přidáme koření, ztlumíme plamen a přidáme nakrájená rajčata. Nejlépe se na to hodí cherry rajčata, nicméně v závěru je to jedno. Po několika minutách přidáme baby špenát. Zpočátku se může zdát, že lístů špenátů je moc, avšak lístky se scvrknou. Jakmile se tak stane, přidáme smetanu. Necháme smetanu provařit, dokud nezhoustne. Poté přidáme těstoviny a vše zamícháme. Teď můžeme podávat!

H. H., 3. H