Skolilo zemedělce počasí? Neskolilo…

Skolilo zemedělce počasí? Neskolilo…

V deštivou sobotu 5. 10. 2019 se nedaleko Brna v Žabčicích odehrála už po 46. událost Mistrovství České republiky v orbě. Jak to tam vypadalo a jak to všechno dopadlo?

Zhruba od 10. hodin jsme mohli vidět mnoho strojů, ať už traktory, kombajny, sazeče, válce, Tatry nebo velkoobjemové návěsy a spoustu dalších strojů nejrůznějších cenových kategorií.

Kategorie byly však také v samotných disciplínách v rámci mistrovství. Jednalo se konkrétně o orbu s traktory či s koňmi a vždy záleželo i na konkrétním použitém typu pluhu.

Pro milovníky koňů zde tedy bylo vidět na dnešní dobu ještě něco neuvěřitelného, orba za pomocí koňské tažné síly. Různorodost plemen byla také obdivuhodná a lidé byli z těchto závodů skutečně nadšení.

Kolem 12. hodiny však začalo nepříznivé počasí dělat divy. Jak se říká, pustil se lijavec, ale kupodivu to zapálené závodníky neodradilo, stejně tak jako nadšené fanoušky svých favoritů.

Z možných doprovodných atrakcí, které jste mohli využít, bych rád jmenoval stánky na carving dýní, výrobu létajících draků a mnoho dalších.Bylo zde rovněž mnoho stánků s občerstvením od klobás až po cukrovou vatu, ale třeba i dýňové pochutiny či burčák. Samozřejmě k takové akci patří i spousta propagačních stánků firem nabízejících své produkty související se zemědělstvím.

Ptáte se, kdo nakonec vyhrál? Každý, kdo se zúčastnil, ať už jako závodník, či jako návštěvník akce. Navzdory špatnému počasí si totiž mistrovství naplno užívali všichni, mě nevyjímaje. Věřím, že Žabčice navštívím i příští rok, všem vřele doporučuji navštívit tuto nevšední událost také.

Marek Skoumal, 3. BZ