1. den 28. 4. 2025
První den jsme se seznámili s koordinátorem Tiborem v zoologické zahradě. Po vstupním školení jsme si vytvořili vlastní jmenovky. Poté jsme prošli téměř všechny části ZOO, které jsou rozdělené podle kontinentů. Pak následovaly první hodiny na našich pracovištích. Nejkrásnějším okamžikem dne bylo seznámení s krajtou královskou, tu si všichni z naší skupinky pohladili poprvé v životě.
2. den 29. 4. 2025
Dnes jsme pracovali v botanické zahradě. Od rána jsme upravovali záhony s kaktusy. Tahle práce nám zabrala celé dopoledne. Odpoledne prováděli odborný řez keřů. Po celém dni jsme byli pěkně opálení.
3. den 30. 4. 2025
Pracujeme v hotelu K+K Opera v Budapešti, kde připravujeme a doplňujeme snídaňový bufet, odnášíme špinavé nádobí, upravujeme stoly pro další hosty.Pomáháme také s dalšími úkoly podle potřeby a pokynů naší manažerky. Protože dnes jsme měli ranní směnu, mohli jsme odpoledne poznávat Budapešť.
Snažíme se každý den využít naplno a objevovat co nejvíce z kulturního dědictví Budapešti. Už jsme viděli Budínský hrad, Řetězový most, baziliku sv. Štěpána nebo budovu Maďarského parlamentu, kterou jsme viděli krásně nasvícenou večer. Prošli jsme se také po Andrássyho třídě a viděli Státní operu.
Dnes jsme navštívili Markétin ostrov a do budoucna máme v plánu podívat se ještě na další památky. Budapešť je nádherné město a moc se nám tu líbí.
Nikola F., Ema. B
4. den 1. 5. 2025
Práce v Hotelu během stáže Erasmus, je pro nás ne jen profesní výzvou, ale i příležitostí poznat, jak vypadá každodenní provoz 4 hvězdičkového hotelu. První den jsme se seznámili se vším, co bylo nutné a později jsme se stali podstatnou součástí týmu. Naše práce není jen doplňování bufetu na snídani, ale i všechno kolem. Chystání a uklízení stolů, problémy co musíme ihned řešit a i třeba výpomoc v kuchyni. Na konci pracovní doby, kdy jsme celou dobu na nohou, si alespoň můžeme dát vydatnou snídani, dle našich chutí.
5. den 2. 5. 2025
Dnes jsme společně všichni s oboru ekologie pracovali v zoo. Jako obvykle jsme se setkali s Tiborem, a ten nám vysvětlil plán pro dnešek.
Dvě hodiny jsme strávili přesazováním růží a jiných rostlin, jakmile jsme měli práci hotovou, šli jsme se podívat na představení lachtanů kalifornských. Hned po představení jsme si je mohli prohlédnout zblízka. Další částí programu bylo krmení želv a hned poté jsme se šli podívat na wombaty, což jsou velmi vzácná zvířata a jen tak je někde v zoo neuvidíte. A to byl náš celý program dneška.
6. den 3. 5. 2025
Už týden pracujeme v Budapešti jako číšníci v oblíbené restauraci Trófea Grill, která je známá svou bohatou nabídkou formou all-you-can-eat. Každý den obsluhujeme hosty z různých koutů světa, přinášíme nápoje a staráme se o to, aby se u nás každý cítil vítán. Práce je náročná, ale pestrá – a díky skvělému týmu nás i baví.
Když máme volno, rádi objevujeme krásy Budapešti. Například Rybářskou baštu, odkud je nádherný výhled na město a Dunaj. Dále jsme navštívili parlament, ZOO a samozřejmě obchoďáky…
7. den 4. 5. 2025
Pracujeme v michellinské restauraci Essencia. Pracujeme hodně ze zeleninou a připravujeme různými zajimavé pokrmy. Kuchaři jsou velmi milí a vtipní, v kuchyni se nenudíme ani chvíli. Je to super zkušenost a zážitek, na který nikdy nezapomene. Kuchaři nás za odměnu pozvali na ochutnávku jejich 7chodového menu. Byl to neskutečný gastronomický zážitek.
Ve volném čase jsme se stihly podivat napřiklad na Parlament v Budapešti nebo termální lázně Rudas. Jsme rády, že jsme dostaly příležitost se sem podívat.
Anna Stratilová, Liliana Chytilová
8. den 5. 5. 2025
Dnešní den na praxi v zoologické zahradě byl plný nových zkušeností a zajímavých činností. Začala jsem leštěním skel od terárií, aby návštěvníci měli co nejlepší výhled. Připravovala jsem krmení pro různá zvířata, uklízela spadané listí, zalévala rostliny a pomáhala s každodenní údržbou. Měla jsem možnost zvířata nejen krmit, ale pohladit si i lenochody, což byl opravdu nezapomenutelný zážitek. Navštívila jsem také výběh opic, kde jsem pozorovala jejich chování zblízka. Den byl náročný, ale zároveň velmi obohacující.
9. den 6. 5. 2025
Dnes jsme opět pracovali na našich ranní směně v hotelu, kde fungujeme u snídaní pro hosty a pomáháme s dalšími úkoly. Odpoledne jsme ale využili k odpočinku a menšímu poznávání města.
Prošli jsme se v blízkém okolí budovy Parlamentu, odkud je krásný výhled na Dunaj a část města. Cestou jsme prozkoumali zajímavé trasy metra a vydali se na večeři. Po večeři jsme se ještě vydali na trdelník, abychom ho mohli porovnat s českou verzí. Poslední dny jsme se snažili spíš odpočívat, protože počasí v Budapešti teď není úplně ideální a velké venkovní aktivity nejsou možné.
I přes nepříznivé počasí se snažíme každý den něco nového zažít a co nejvíce využít čas, který tady máme.
Nikola F., Ema. B
10. den 7. 5. 2025
Pracujeme v italské restauraci Jamie Oliver’s, kterou vlastní společnost Zsidai. Náplní naší práce je vítat hosty (hosteska), obsluhovat zákazníky, nosit jim objednané nápoje a jídlo (servírka) a připravovat nápoje, jako např. různé druhy kávy, míchané nápoje – aperol, mojito. Role v práci si střídáme. Práce nás moc baví, užíváme si to. Každý den se učíme nové věci. Máme zde skvělé kolegy, jsou milí, zábavní a rádi nás učí nové věci. V našem volném čase poznáváme město a památky, dnes jsme navštívili Margitsziget (Ostrov sv. Markéty), mají zde minizoo, japonskou zahradu a zahradu růží. Jsme moc rády za tuto příležitost.
Julie N., Michaela B.
11. den 8. 5. 2025
V rámci projektu Erasmus+ pro letošní školní rok jsem měla příležitost zúčastnit se jako vyučující odborných předmětů stínování na pracovištích, ve kterých naši studenti vykonávali svoji odbornou praxi. V hotelu K+K Opera hotel**** jsem pracovala v týmu zaměstnanců, kteří se starají o zajištění stravovacích služeb, konkrétně o servis rautových snídaní. V druhém středisku, ve vyhlášené italské restauraci Jamie Oliver´s Italien Buda Castle, jsem měla možnost nahlédnout na práci v části výroby a zkusit si tam přípravu některých pokrmů, které jsou pro tuto restauraci typické (burgery, pizza, steaky, tiramisu apod.). Chtěla bych touto cestou poděkovat organizátorům projektu Erasmus+ za tuto příležitost a možnost stínovat práci odborníků přímo v praxi.
Ing. Kateřina Ondráčková
12. den 9. 5. 2025
Dnes byl náš poslední den v ZOO. Tibor nám všem ukázal velký projekt zvaný Biodom. Je to velký komplex se spoustou výběhů a akvárií. Jeho dokončení je však zatím v nedohlednu. Všichni ale pevně doufáme v jeho brzké dokončení. Dále jsme s Tiborem pracovali v insektáriu. Na závěr pracovního dne jsme pak shrnuli, jak se nám praxe v ZOO líbily, a následně jsme se všichni rozloučili s Tiborem.